Kuchnia grecka jest jedną z moich ulubionych, większą słabość mam chyba tylko do potraw włoskich. Nietrudno zauważyć, że jestem również amatorką wszelkiego rodzaju serów... Jednen z moich faworytów to halloumi. Na myśl przywodzi on polskiego oscypka, podobnie trzeszczy w zębach i często podaje się go grilowanego, jednak jego smak jest zdecydowanie delikatniejszy i mniej słony. Świetnie smakuje w połączeniu z pomidorami suszonymi, kiełkami i melonem. Dzisiaj jednak postanowiłam pokombinować i spróbować zupełnie innego zestawu. Muszę przyznać, że powiedzenie "kto nie ryzykuje, nie zyskuje" pasuje tutaj idealnie. Halloumi i kurczak to jedno z lepszych połączeń, jakich próbowałam.
Składniki (na 6 szaszłyków):
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka zielona lub żółta
125 g halloumi
5 łyżek oliwy z oliwek
200 g jogurtu greckiego
papryka słodka
papryka ostra / chilli
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
Na sałatkę:
100 g mixu sałat (rucola, roszponka itp.)
4 pomidorki koktajlowe
5 kawałków pomidorów suszonych
4 plasterki szynki parmeńskiej
1/2 średniej wielkości cebuli czerwonej
100 g oliwek
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka pikantnej oliwy z papryką ostrą
1 łyżka zalewy z pomidorów suszonych
Ponadto:
patyczki do szaszłyków
Wykonanie:
Kurczaka oczyścić z włókien, opłukać, pokroić w średniej wielkości kostkę. Oliwę połączyć z łyżką papryki słodkiej i łyżeczką papryki ostrej, marynatą zalać kurczaka, dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na minimum godzinę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, kroić w kwadraty ok. 2x2 cm, dokładnie sparzyć. Ser również pokroić w kostkę. Nabijać na zmianę paprykę czerwoną, kurczaka, halloumi, paprykę zieloną. Kratkę do piekarnika wyłożyć pergaminem, układać na nim szaszłyki. Piec w temp. 200 stopni z termoobiegiem lub na średniej mocy funkcji grill przez 20 - 30 minut, aż do zrumienienia sera.
W międzyczasie jogurt grecki wymieszać z pieprzem, papryką słodką, szczyptą chilli i odrobiną ziół prowansalskich. Gotowy sos schłodzić w lodówce.
Mix sałat umieścić w dużej misce, dodać drobno pokrojone pomidory suszone, szynkę parmeńską, cebulę, ćwiartki pomidorków koktajlowych oraz oliwki i suszoną żurawinę. Słonecznik i pestki dyni lekko uprażyć na suchej patelni, przestudzić i dodać do sałatki. Wszystko razem wymieszać. Na koniec polać pikantną oliwą z dodatkiem zalewy z suszonych pomidorów. Wstawić na chwilę do lodówki.
Gotowe szaszłyki podawać w towarzystwie przygotowanej sałatki i sosu paprykowo - ziołowego.
Powodzenia i smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz