piątek, 12 lipca 2013

Superczekoladowy murzynek

Słodki, puszysty, a do tego jeszcze przyjemny i prosty w wykonaniu. Nie ma nic lepszego niż taki czekoladowy akcent na rozpoczęcie dnia. Przepis nie jest skomplikowany, nie wymaga brudzenia zbyt wielu naczyń, a co najważniejsze, wystarczy zaledwie 30 minut (bez pieczenia) i gotowe! Murzynek jest bardzo uniwersalnym ciastem, można go przygotować w najprostszej postaci, bądź z różnymi dodatkami, jak wiśnie, różne konfitury czy marmolady. Puszyste ciasto świetnie nadaje się także jako baza do tortów. Polecam wszystkim eksperymentowanie, bo tak naprawdę własne pomysły i modyfikacje przynoszą największą satysfakcję!
 
Składniki:
Na ciasto:
kostka masła (200g)*,
1/3 syropu malinowego,
5 łyżek kakao,
cukier waniliowy,
250 g cukru,
5 jajek,
400 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
500 g wydrylowanych wiśni/dowolna konfitura** (polecam malinową)/marmolada (polecam wieloowocową)
 Na polewę:
1 łyżka masła/margaryny,
1/2 szklanki cukru pudru,
1/2 szklanki kakao,
ok. 3 łyżki mleka,
*może być również margaryna do wypieków, jednakże polecam masło, jest delikatniejsze i zdrowsze!,
**jeśli konfitura jest zbyt rzadka, można podgrzać ją, rozpuszczając w niej 1/2 - 1 galaretki w proszku (smak dopasowany do smaku konfitury), dokładnie wymieszać i ostudzić, powinna być dzięki temu bardziej zwarta.
Wykonanie:
Roztopić masło w rondelku, dodać wodę, kakao, cukier waniliowy, cukier (stopniowo-po 2 łyżki) i mieszać, podgrzewając na średnim ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie ostudzić masę, powinna mieć konsystencję gęstej polewy czekoladowej. Oddzielić żółtka od białek (ubić), żółtka razem z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia połączyć z czekoladową miksturą, na koniec delikatnie wmieszać do niej pianę z białek. Całość wylać na posmarowaną masłem i oprószoną mąką blachę (24x24), jeśli robimy murzynka z wiśniami, ułożyć je równomiernie na czekoladowej masie, piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeśli decydujemy się na murzynka z konfiturą/marmoladą, po wystudzeniu ciasta, należy wyjąć je z blachy (najłatwiej gdy jest ona sylikonowa, bądź możliwie jak najmniejsza, np. zamiast jednej 24x24, upiec w dwóch mniejszych keksówkach, wtedy czas pieczenia będzie nieco krótszy!), następnie posmarować spodnią część murzynka nadzieniem, przykryć wierzchnią warstwą. Polecam zwieńczenie ciasta polewą czekoladową lub dodatkiem białej czekolady. Przygotować polewę, w tym celu rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, przestudzić, rozprowadzić po cieście.
 Powodzenia i smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly