Jako osoba nieustannie przebywająca na dietach, staram się gotować jak najzdrowiej i odejmować kalorie gdzie się tylko da. Biorąc pod uwagę moje zamiłowanie do wypieków, jest to nie lada wyzwanie. Jednak odrobina chęci i fantazji wystarczą, aby stworzyć coś smacznego, pożywnego i lekkiego zarazem. Podczas mojej ostatniej diety, nieustannie chodziły za mną naleśniki, dlatego pewnego dnia nie wytrzymałam i spróbowałam zrobić placuszki, rezygnując z mąki żytniej i cukru. Jak...?
Składniki:
Na ciasto:
1/2 szkl. mąki żytniej
1/2 szklanki mleka
1 duże jajko
1 łyżka miodu naturalnego
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
oliwa do smażenia
Dodatkowo*:
1 łyżka płatków owsianych
1 gruszka lub jabłko
garść suszonej żurawiny
* ja wybrałam akurat takie dodatki, ale można tutaj zachować całkowitą dowolność (świetnie pasują otręby pszenne, słonecznik, rodzynki), ew. jeśli dodatki zbytnio zagęszczą ciasto, trzeba dodać trochę więcej mleka (max. 1/4 szkl.)
Wykonanie:
Przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jajko rozdzielić, żółtko rozbełtać i połączyć z mlekiem i miodem, całość powoli wlewać do suchych składników, nieustnnie mieszając widelcem. Dodać obraną, pozbawioną gniazda nasiennego i pokrojoną w kostkę gruszkę oraz pozostałe dodatki, dokładnie wymieszać. Na koniec ubić pianę z białka i delikatnie wmieszać do ciasta. Patelnię delikatnie zwilżyć oliwą (najlepiej nalać trochę oliwy na mały talerzyk, maczać w niej ręcznik papierowy, a nim smarować patelnię) i dobrze rozgrzać. Nakładać po jednej łyżce masy, rozprowadzając tak, by powstały okrągłe placki. Najlepiej smażyć je w partiach po 3, na średniej mocy palnika, ok. 2 minuty z każdej strony (placki należy obrócić, gdy powstające na nich pęcherzyki zaczną pękać). Pancakesy można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakują z dodatkiem serka Danio lub (mniej dietetycznie) bitej śmietany i polewy czekoladowej. Ja najbardziej lubię zimne placki prosto z lodówki w połączeniu ze szklanką mleka ;)
Powodzenia i smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz