wtorek, 15 października 2013

Superczekoladowe brownie z kajmakiem

Kolejne urodziny, kolejna okazja do wypieków! Tym razem dla kolegi przypadło brownie z kajmakiem. Supersłodkie, idealnie nadało się na 17-ste urodziny;)  Gorzka czekolada zdecydowanie łagodzi smak masy, jednak jeśli obawiacie się zasłodzenia, śmiało możecie zminiejszyć ilość kajmaku nawet o połowę. Warto spróbować. Szczególnie dla fanów karmelu, jak ja. Przepis pochodzi z Moich Wypieków. ;)
 
Składniki:
115 g masła
170 g gorzkiej czekolady
25 g kakao
3 duże jajka
150 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
140 g mąki pszennej
380 g kajmaku (mała puszka)
Wykonanie:
W garnuszku na niewielkiej mocy palnika roztopić masło. Dodać połamaną czekoladę, mieszać, do roztopienia. Zdjąć z palnika i dodać kakao, wymieszać, by nie było grudek.
Masę czekoladową przełożyć do misy miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dodać cukier, wanilię, makę, zmiksować. Średniej wielkości foremkę (użyłam serduszka nieco mniejszego niż tortownica o średnicy 20 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej połowę masy brownies. Na masę w równych odstępach wyłożyć kajmak (odłożyć 2 łyżki do ozdoby). Następnie wyłożyć resztę masy brownies. Końcem widelca zrobić zygzaki, by nie było grubych warstw kajmaku.  Piec przez 35 - 45 minut w temperaturze 175ºC. Wystudzić, pokroić na kwadraty.
Powodzenia i smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly