Chorowania ciąg dalszy. Dzisiaj zaowocowało to kurczakiem łączącym w sobie kuchnię włoską i meksykańską. Mam nadzieję, że ten mix nikogo nie zawiedzie.
Składniki (na 2 porcje):
1 podwójna pierś z kurczaka
200 g pomidorów krojonych w soku pomidorowym
1/2 średniej cebuli
2 ząbki czosnku
6 łyżek oleju z pestek winogron
łyżeczka chilli w proszku
pieprz ziołowy
oregano
10 listków bazylii
przyprawa do kurczaka
czosnek granulowany
50 g tartej mozzarelli
mała puszka mieszanki meksykańskiej (Bonduelle)
Wykonanie:
Piersi z kurczaka oczyścić z chrząstek i włókien, opłukać, a następnie przyprawić granulowanym czosnkiem i przyprawą do kurczaka. Mięso podsmażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju (ok. 10 minut na średniej mocy palnika).
W tym czasie przygotować sos.W garnuszku podsmażyć pozostałą część oleju. Podsmażyć posiekaną cebulę i przetarty czosnek. Dodać pomidory wraz z przyprawami i posiekaną bazylią, gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Usmażone piersi ułożyć na talerzach, polać sosem, posypać mieszanką meksykańską, a na końcu mozzarellą. Przyozdobić listkami świeżej bazylii.
Powodzenia i smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz