Co prawda nie jest to przepis na ciacho, ale zapewniam że smakiem przegania niejedną słodkość. Jestem fanką makaronów pod każdą postacią, jednak jak wiadomo, ten rarytas potrafi nieźle każdego utuczyć. Na szczęście łatwo znaleźć w sklepie jego orkiszowy lub żytni odpowiednik. Osobiście uważam, iż smak, choć nie dorównuje pszennym kluseczkom, bądź co bądź jest bardzo dobry. Dlatego wszystkim polecam makaron w wersji zdrowej i dietetycznej. Oczywiście w poniższym przepisie można zastosować makaron, jakiego tylko się zapragnie, dodatki pasują do każdego rodzaju.
Składniki (na 2 porcje):
100 g makaronu (lepiej unikać spaghetti)
1/2 średniej wielkości cebuli
2 ząbki czosnku
4 pomidorki koktajlowe
100 g suszonych pomidorów
100 g sera mozzarelli
50 g tartego parmezanu
50 g oliwek (ja użyłam zielonych nadziewanych pastą paprykową)
6 plastrów szynki parmeńskiej
2 czubate łyżki posiekanej bazylii
oregano
pieprz
3 - 4 łyżki oleju z pestek winogron
1 - 2 łyżek pikantnej oliwy z papryczkami chilli lub 1 - 2 łyżeczek chilli
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę posiekaną w kostkę podsmażyć na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Dodać przetarty czosnek, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i posiekaną bazylię, i chwilę podsamażać. Pokroić w kostkę suszone pomidory i 4 plastry szynki parmeńskiej, dodać na patelnię wraz z oliwkami (przekrojonymi na pół) i startym serem, podsmażać aż do roztopienia sera. Na koniec doprawić, wymieszać z makaronem i podgrzać jeszcze 1 - 2 minuty. Gotową potrawę posypać parmezanem, przyozdobić plasterkiem szynki i listkiem bazylii.
Buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz