Pomysł na połącznie mascarpone z mlekiem skondensowanym podrzuciła mi kiedyś koleżanka z klasy. Przypomniałam sobie o nim dzisiaj, kombiując co można upiec na weekend. Ponieważ szaleję za malinami, nie mogło ich zabraknąć i tutaj. Tarta jest o tyle wyjątkowa, że nadzienie nie jest w formie zimnego kremu tylko upieczonej masy siernikowej. Na początku miałam pewne obawy czy nie będzie ona zbyt płynna, ale wyszła zwięzła, a zarazem kremowa. Wystarczyło 20 minut, by stworzyć coś tak pysznego, więc myślę, że każdy jest w stanie bez problemu takie ciacho przygotować.
Składniki:
Na ciasto:
1 szkl. mąki
100 g masła
2 żółtka
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
Na masę serową:
250 g serka mascarpone
200 ml mleka skondensowanego słodzonego
1 jajko
Na polewę czekoladową:
1 łyżeczka masła
2 łyżki kakao
2 łyżki drobnego cukru do wypieków
3 łyżki mleka
Ponadto:
300 g świeżych malin
40 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Składniki na kruchy spód umieścić na stolnicy, delikatnie "posiekać" dużym nożem, a następnie wyrabiać aż ciasto będzie lśniące. Formę do tarty wysmarować masłem, oprószyć mąką, równomiernie rozprowadzić na niej ciasto (wyrównując boki). Spód ponakłuwać widelcem, nakryć folią aluminiową, następnie posypać dość dużą ilością ryżu, dociążając ciasto tak, by nie urosło. Piec 12 minut w temp. 180 stopni, zdjąć folię z ryżem i podpiec kolejne 5 minut.
Mascarpone utrzeć z żółtkiem, stopniowo dodawać mleko skondensowane, nieustannie ucierając. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Gotową masę wylać na kruchy spód i całość piec jeszcze 15 minut. Ciasto pozostawić w piekarniku do częściowego wystudzenia. Kiedy tarta całkowicie ostygnie, ułożyć na niej maliny i posypać uprażonymi migdałami (nalezy podsmażyć je na suchej, mocno rozgrzanej patelni przez ok. 3 - 5 minut, cały czas mieszając). Przygotować polewę czekoladową, rozpuszczając w rondelku masło, dodając pozostałe składniki i mieszając do połączenia. Polewą polać owoce. Całość schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
Powodzenia i smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz