poniedziałek, 21 października 2013

Mięciutkie kajmakowe ciasteczka z kawałkami gorzkiej czekolady

Oto efekty mojej poniedziałkowej nudy. Po raz kolejny niezastąpione przepisy z Moich Wypieków się sprawdziły. Dodałam nieco więcej kajmaku, a mniej cukru niż w wersji oryginalnej. Ciastka są mięciutkie i idealnie słodkie. Słodycz kajmaku świetnie przełamuje gorycz ciemnej czekolady. Rozchodzą się jak ciepłe bułeczki, a w dodatku są nieziemsko proste w wykonaniu. Koniecznie wypróbujcie! ;)
Składniki (na około 20 sztuk):
100 g masła, w temperaturze pokojowej
150 g masy kajmakowej
2 łyżki drobnego cukru do wypieków
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
W misie miksera umieścić masło, kajmak, cukier i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, ekstrakt z wanilii i zmiksować. Na koniec dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Blachę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia.  Z ciasta formować kulki, wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce w sporych odstępach od siebie. Spłaszczyć dłonią. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 13 minut lub do lekkiego zarumienienia brzegów. Wyjąć, przez chwilę pozostawić na blaszce, następnie przenieść na kratkę do wystudzenia.
Powodzenia i smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly