środa, 13 maja 2015

Sałatka meksykańska z tortellini, kurczakiem, fasolką i kukurydzą.

W tak zwanym maturalnym międzyczasie postanowiłam poszukać odrobiny wytchnienia w kuchni. Idealnym ku temu pretekstem okazały się urodziny. Nie ma lepszego sposobu na świętowanie niż wieczór spędzony w gronie znajomych. Nie ma większej przyjemności niż dzielenie się przysmakami ze znajomymi. Cóż więc mi pozostało, jeśli nie upichcenie czegoś pysznego dla moich wspaniałych gości? Zamiast tradycyjnych sałatek, postanowiłam troszkę pokombinować. Efekty chyba udane, bo sałatka zniknęła bardzo szybko :)


Składniki:

400 g tortellini z mięsem

pierś z kurczaka

puszka kukurydzy

puszka fasolki czerwonej

cebulka prażona (opcjonalnie)

przyprawa do kuchni meksykańskiej (kamis)

pieprz, sól

1,5 łyżki majonezu

1 łyżka śmietany

1 łyżka keczupu pikantnego

Wykonanie:

Kurczaka oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę i podsmażyć z przyprawą meksykańską na patelni z rozgrzanym olejem. Tortellini ugotować. Wszystko ostudzić, dodać kukurydzę i fasolkę, doprawić solą i pieprzę, wymieszać. Dodać śmietanę, majonez i keczup, ponownie wymieszać, odstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cebulką lub przyozdobić koperkiem.

Powodzenia i smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly