niedziela, 8 lutego 2015

Poranna dawka energii, czyli kuskus na słodko z twarogiem, wiórkami kokosowymi i suszoną żurawiną.

Kuskus stał się moim nowym faworytem w kuchni, więc nie przestaję z nim eksperymentować. Jako że jestem fanką słodkich śniadań, nie mogło się obyć bez miodu i suszonych owoców. Staram się łączyć ulubione składniki, jednak pamiętając o tym co zdrowe. Takie śniadanie dla mnie jest idealnym początkiem dnia, mam nadzieję, że u Was także się sprawdzi. :)




Składniki (2 porcje):

1/2 szkl. kaszy kuskus 

1/2 laski wanilii

100 g twarogu

1 łyżeczka miodu

1/2 szkl. wiórków kokosowych

1/4 szkl. suszonej żurawiny

1/4 szklanki płatków owsianych

2 łyżki jogurtu greckiego

Wykonanie:

Żurawinę zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut. Twaróg z miodem zagnieść widelcem. Płatki owsiane prażyć na patelni do zrumienienia, połowę dodać do twarogu wraz z wiórkami i żurawiną. Kaszę zalać wodą (ok. 1 cm. ponad kaszę), gdy będzie gotowa, dodać nasiona wanilii i wymieszać. Ciepłą kaszę podzielić na dwie porcje, wymieszać z przygotowanym twarogiem, na wierzch nałożyć po łyżce jogurtu greckiego, całość posypać odłożonymi płatkami owsianymi.

Powodzenia i smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly