wtorek, 28 października 2014

Wytworny tort Ferrero Rocher, idealny na jesienną imprezę.

Co prawda ten tort przygotowywałam jakieś pół roku temu, ale zagubił się wśród innych i dość długo czekał na opracowanie przepisu. Teraz przyszedł na niego idealny czas, bo stanowi idealne połączenie smaków na jesień. Ciacho jest wyraziste, ale jednocześnie niezbyt ciężkie, dlatego sprawdzi się nawet podane późnym wieczorem podczas imprezy.  Przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom ferrero rocher oraz nutellożercom. Wykonanie jest dość proste i nie wymaga zbyt wiele czasu, tym bardziej warto się skusić.


Składniki (na tortownicę 21 cm):

Na ciasto:

150 g gorzkiej czekolady

150 g miękkiego masła

150 g cukru

6 jajek

130 g mąki pszennej

20 g zmielonych orzechów laskowych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę:

450 ml śmietanki 36%

2 śmietan fixy

500 g serka mascarpone

4-5 łyżek nutelli

Ponadto:

szklanka mocnej herbaty

5 łyżek orzechówki

10 sztuk ferrero rocher

150 g orzechów laskowych

konfitura wiśniowa (opcjonalnie)*

Wykonanie:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, po kolei dodawać żółtka, a następnie stopniowo wlewać czekoladę. Wsypać orzechy, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszać do połączenia składników. Ubić pianę z białek i delikatnie ją wmieszać do masy. Piec 30 minut w 180 stopniach.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec miksowania dodać śmietan fixy. Dodać mascarpone i nutellę, zmiksować do połączenia składników. Przygotować miksturę do nasączenia z herbaty i orzechówki. Orzechy laskowe obrać i uprażyć.

Ciasto przekroić na trzy blaty. Każdy nasączyć, przełożyć kremem i posypać orzechami. Wierzch i boki tortu wyrównać. Przyozdobić pralinkami ferrero rocher.

*W ramach wariacji polecam każdy blat posmarować cienką warstwą konfitury wiśniowej. Wówczas orzechami posypać tylko wierzch tortu (ok. 50 g).

Powodzenia i smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly