wtorek, 26 listopada 2013

Obiad po hawajsku, czyli pierś z kurczaka z ananasem, kukurydzą i sosem słodko - pikantnym

Nie pamiętam, czy kiedykolwiek mogłam tak szaleć w kuchni, jak w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Nie było dnia, bez gotowania. Codziennie przygotowuję śniadanie, obiad albo jakąś przekąskę i nie ukrywam, sprawia mi to wiele przyjemności. Jedynym problemem jest to, że zdecydowanie nie nadążam z wpisami na blogu. Postaram się w weekend trochę nadrobić, gdyż lista przepisów czekających na publikację ciągle się wydłuża. Staram się, jak mogę, wymyślać potrawy jak najzdrowsze i możliwie najmniej kaloryczne. Mam nadzieję, że udaje mi się to połączyć z dobrym smakiem i wszyscy, którzy wypróbują przepisy, będą zadowoleni.
Dzisiaj kurczak ze słodkim ananasem, przełamany odrobiną chilli, dopełniony zdrowym brązowym ryżem.
Składniki (na 2 porcje):
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1/4 ananasa lub 1/2 ananasów z puszki
mała puszka kukurydzy
100 g ryżu
5 plasterków sera żółtego (niekoniecznie, tym razem nie dodawałam ;))
2 łyżki miodu (używam spadziowego lipowego)
2 łyżki jogurtu greckiego
5 pomidorków koktajlowych (nie trzeba, ja lubię takie urozmaicenie)
odrobina soku z cytryny
płaska łyżeczka kurkumy
1/4 łyżeczki chilli
Wykonanie:
Kurczaka oczyścić, wypłukać w zimnej wodzie, a następnie pokroić w kostkę i umieścić w misce. Dodać jogurt grecki, miód, przetarty czosnek, kurkumę, chilli i kilka kropli soku z cytryny. Całość wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. 
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Ananasa i ser pokroić w kostkę, a pomidorki na ćwiartki. Wszystko dodać do zamarynowanego mięsa wraz z kukurydzą i dokładnie wymieszać. Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym (wcześniej należy je wysmarować odrobiną oliwy). Piec w temp. 200 stopni przez 20 minut. Można przyozdobić natką pietruszki.
Powodzenia i smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly