niedziela, 28 lipca 2013

Elegancki tort kawowy

Z tego przepisu zrobiłam pierwszy w życiu tort, który skradł serca całej mojej rodzinie i towarzyszył nam na wielu rodzinnych imprezach. Przygotowanie ciasta jest proste, jedynie dekoracja zajmuje nieco więcej czasu i wysiłku. Mnie ten ostatni etap ozdabiania sprawia najwięcej przyjemności i potrafi trwać dłużej niż samo robienie tortu. Oczywiście jeśli nie mamy czasu, można zostać przy klasycznym posypaniu ciasta kakao, oszczędzając cenne minuty, bo przecież smak i tak pozostanie niesamowity. Tort idealny dla każdego kawaosza i wielbiciela mascarpone. Świetnie nadaje się zarówno na eleganckie przyjęcie, jak i na zwyczajny podwieczorek ze znajomymi. Delikatny, dostatecznie nasączony, niemalże rozpływa się w ustach... Ani się obejrzycie, a cały zniknie ze stołu!



Składniki:
Na biszkopt:
6 jajek
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl. cukru
Na krem:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki 30 - 36 %
1/2 szkl. cukru pudru
1 śmietan fix (niekoniecznie)
Ponadto:
3/4 szkl. mocnej zaparzonej kawy (sypanej lub z ekspresu)
4 łyżki amaretto
kawa sypana/kakao do posypania blatów
płatki migdałowe do ozdobienia boków
Wykonanie:
Biszkopt przygotować tak jak w przepisie na puszysty sernik z galaretką. Najlepiej zrobić to poprzedniego dnia, by całkowicie wystygł przez noc. 
Aby przygotować krem, ubić śmietankę przez ok. 2 minuty, następnie stopniowo dodawać cukier puder, a jeśli krem nadal nie bedzie sztywny (szczególnie latem) na sam koniec  dodać śmietan fix i mascarpone. 
Biszkopt przekroić na trzy blaty. Można to zrobić przy pomocy nitki, ja jednak zawsze używam długiego cienkiego noża. Jeśli biszkopt jest wystudzony, przekrojenie nie jest trudne, a z każdym tortem nabiera się coraz większej wprawy ;) Pierwszy blat nasączyć kawą pomieszaną z amaretto, następnie nałożyć 1/3 przygotowanego kremu, oprószyć kawą bądź kakao. Czynność powtórzyć z dwoma następnymi blatami. Na koniec boki tortu wysmarować kremem i obłożyć płatkami migdałowymi (można użyć również wiórków czekoladowych).  Dekorować według własnego pomysłu. W celu uzyskania pożądanych kształtów, jak np. serce (na zdjęciu powyżej), należy wyciąć go ze zwykłej kartki, położyć na wierzchu tortu i dopiero wtedy posypać go kawą. Na koniec delikatnie zdjąć kartkę, uważając, by kawa nie dostała się na jej miejsce. Przed podaniem tort schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
Powodzenia i smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly