poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Delikatny deser truskawkowy

Ten deser powstał z okazji pewnego czerwcowego babskiego popołudnia. Jest bardzo prostu w wykonaniu, apetycznie wygląda i zasmakuje każdemu amatorowi truskawek. Do dzieła, póki w sklepach można jeszcze dostać ostatnie truskawki! ;)
Składniki (na 5 porcji):
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30 - 36 %
3 łyżki cukru pudru
500 g truskawek
paczka okrągłych biszkoptów
50 g startej czekolady deserowej
50 ml mocnej kawy
Wykonanie:
Połowę truskawek zmiksować, przygotowując mus, pozostałe pokroić na ćwiartki. Kremówkę zmiksować, ubijać z cukrem pudrem, a kiedy będzie sztywna, dodać mascarpone. Dno miseczki wyłożyć biszkoptami, nasączyć delikatnie kawą, następnie nałożyć ok. 2 łyżki masy, polać musem, ułożyć kilka kawałków truskawek, oprószyć startą czekoladą. Czynności powtórzyć, tworząc drugą warstwę. Postępować tak samo przy kolejnych porcjach. Można dodatkowo przyozdobić listkami mięty;)
Powodzenia i smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly